ΜΑΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΕΑΣΟ Μάριος Παπαδέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Σε ηλικία 4 ετών ξεκίνησε μαθήματα πιάνου και θεωρίας της μουσικής στο Εθνικό Ωδείο. Παράλληλα, συμμετείχε σε συναυλίες, τραγουδώντας μαζί με τον αδελφό του, Δημήτρη, στο παιδικό μουσικό σύνολο του πατέρα τους, Νίκου Παπαδέα, με την επωνυμία Απολλώνιοι και Unipop, όπου συμμετείχαν οι καλλιτέχνες Μαρίζα Κωχ, Δόμνα Σαμίου , Ευγένιος Σπαθάρης, κ.ά.. Στην ηλικία των 7 ετών μελετά το σαντούρι κοντά στον Τάσο Διακογιώργη. Το ίδιο έτος, και για πέντε συνεχόμενα έτη, συμμετέχει στο μουσικοθεατρικό θίασο Παιδικό Πολυθέαμα, ως μουσικός και ηθοποιός. Συνεχίζει τις μουσικές σπουδές του με μαθήματα drums κοντά στον Σπύρο Κασφίκη, και εν συνεχεία κλασσικών κρουστών και θεωρητικών στο Ωδείο Αθηνών με τον κ. Κοραζίνο.

Γράφει τα πρώτα τραγούδια του στην ηλικία των 14 χρόνων, ασχολείται με τον πρωταθλητισμό και αναδεικνύεται πρωταθλητής Ελλάδος στην κατηγορία νέων στην ιστιοσανίδα. Από τα 20 χρόνια του δίνει παραστάσεις ως τροβαδούρος, παίζοντας παραδοσιακή μουσική στο «δρόμο» στα ελληνικά νησιά, στην Αθήνα και στο εξωτερικό. Συνθέτει μουσική για θεατρικά έργα (Αριστοφάνη, Ευρυπίδη, Διονυσίου Σολωμού, Μάνου Βενιέρη, Robin Sort), οργανώνει παραδοσιακές ορχήστρες και πραγματοποιεί σειρές συναυλιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Δίδαξε σαντούρι στα Τ.Ε.Ι. Άρτας, στο Μουσικό Σχολείο Αλίμου, στο παράρτημα Αμαρουσία του Ελληνικού Ωδείου και στο Δημοτικό Ωδείο Πάτρας. Έχει συνεργαστεί με πολυάριθμους καλλιτέχνες, ξένους: Bob Brozman, Mohammad Esmaeli, Madjid Kiani, Gerardo Nunez, Yangqin Zhao, και έλληνες: Ηλίας Ανδριόπουλος, Αλέκος Αραπάκης, Γλυκερία, Νίκος Δημητράτος, Γιώργος Κατσαρός, Λουκιανός Κελαηδόνης, Γιώργος Κόρος, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Τερψιχόρη Παπαστεφάνου, Ζωρζ Πιλαλή, Δόμνα Σαμίου, Νίκος Σαραγούδας. Κ.α.

Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει την Santouristas Band μια πολυάριθμη ορχήστρα με την οποία λαμβάνει μέρος σε συναυλίες και λοιπές εκδηλώσεις παίζοντας παραδοσιακό ρεπερτόριο από όλη την Ελλάδα αλλά και τις δικές του συνθέσεις.

Συμμετοχές σε φεστιβάλ

2001 φεστιβάλ στον απόδημο ελληνισμό (Μελβούρνη)

2002 φεστιβάλ στη Ρουμανία με Λ. Κελαηδόνη

2002 cite de la mousique (Paris)

2003 WOMAD FESTIVAL (Αδελαϊδα)

2003 International santour festival (Iran)

2003 Παγκόσμιο συνέδριο σαντουριού (Ελβετία)

2003 Κονσέρτα (Τσεχία , Ουγγαρία , Σλοβακία)

2004 φεστιβάλ κρουστών (θέατρο Πέτρας)

2004 φεστιβάλ Σύμης

2005 Hondura y delirio Granada φεστιβάλ ρεμπέτικο και flamenco Andaluz

2006 φεστιβάλ κρουστών μέγαρο μουσικής

2007 φεστιβάλ φολεγάνδρου

2008 Οργανωτής της πρώτης Πανελλήνιας Συνάντησης Σαντουριών (Αγία Παρασκευή)

Προσωπικές συνθέσεις σε θεατρικά έργα:

ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ: Βάτραχοι , Όρνιθες , Ειρήνη , Πλούτος , Νεφέλες

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ: Ελένη

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ: Ελεύθεροι Πολιορκημένοι

ΜΑΝΟΣ ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Παλιατζούρες

ROBIN SORT: Κόκκινα Παπούτσια

Δισκογραφία:

Που να βρω γυναίκα να σου μοιάζει(2008) LEGEND

Ενα αμάν κι ένα σαντούρι (2004) MUSIC CORNER

Της αγάπης τα καμώματα (2001) LEGEND

Μπαμ (Ν. Παπαδέας, 1981) POLYDOR

Ο φεγγαροβιόλης στη γη (Ν. Παπαδέας, 1978)

ΜΑΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΕΑΣ

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.