DIMINUITA The swing trioΟι DIMINUITA εμφανίστηκαν πρώτη φορά με αυτό το όνομα τον Νοέμβριο του 2007.

Εργάζονται σαν μουσικοί και δάσκαλοι μουσικής.

Ασχολούνται με το ευρωπαϊκό swing ή αλλιώς jazz manouche.

Tην ευρωπαϊκή δηλαδή εκδοχή του swing με έγχορδα, όπως πρωτοπαίχτηκε τη δεκαετία του ’30 από τους Django Reinhartd- Stephane Grapelli με το Hot Club de France.

Στις εμφανίσεις τους παρουσιάζουν πρωτότυπες συνθέσεις του σχήματος, αλλά και διασκευές άλλων συνθετών.

Εμφανίσεις
Από το 2007 έχουν πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε διάφορους Αθηναϊκούς χώρους. (Ενδεικτικά αναφέρονται:Half Note Jazz Club,Kύτταρο, Παράφωνο Jazz Club, Τσάι στη Σαχάρα, Μπαράκι του Βασίλη, Bacaro Jazz club, Dizzy Miles, Gagarin κ.άλ.)

Έχουν επίσης συμμετάσχει σε πολλές μουσικές σκηνές και φεστιβάλ σ΄όλη την Ελλάδα: (Πρέβεζα Jazz Festival 2014, Sampajana Jazz Festival Χανιά 2012, Mani-Sonnenlink International Music Festival Μάνη,Ioύλιος 2013, 2012 & 2011 Εuropean Music Day Βόλος Ιούνιος 2011, Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Σύρος Ιούλιος 2010, European music day Ιούνιος 2009 στην Πρέβεζα, Πάργα, Λάρισα και τέλος στην Τεχνόπολη της Αθήνας. B-FEST Αθήνα Μάιος 2009 και 2010.)

Τον Μάρτιο του 2010 το σχήμα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο ευρωπαικό κοινό. Οι παρουσίες του στην Ευρώπη (Βέλγιο, Ολλανδία, Μεγάλη Βρετανία, Πολωνία, Γαλλία και Γερμανία) έχουν μεγάλη επιτυχία και συνεχίζονται, προσθέτοντας στην ατζέντα του σχήματος νέες εμφανίσεις. (Wereldmuseum στο Rotterdam και De Badcuyp Άμστερνταμ της Ολλανδία, στο Music Village, Archiduc, Art Base, Βonnefooi, Magic Mirrors στις Βρυξέλλες, στο Rosario στο Bever ,στο Hot Club de Ghent στη Γάνδη , στο Jacques Pelzer Jazz Club στη Λιέγη, Jazzzolder στο Μechelen του Βελγίου, Quecumbar στο Λονδίνο, Beaufort Jazz στο Ormskirk, La tete des trains, Tousson στη Γαλλία, και αλλού.)

Τον Νοέμβριο του 2012 το σχήμα συμμετείχε στο International Gypsy Jazz Meeting στο Wroclaw της Πολωνίας και Μάιο του 2012 στο Διεθνές Φεστιβάλ για την Gypsy Jazz μουσική “Django@Liberchies Festival” στο Βέλγιο (www.djangoliberchies.be)

Τον Ιανουάριο του 2014 το σχήμα συμμετείχε με τέσσερις εμφανίσεις στο Djangofollies Festival του Βελγίου, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο με αφορμή τη γενέθλια ημέρα του Django Reinhartd.

Με πρωτοβουλία του σχήματος την 1η Μάιου του 2010 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Gagarin 205, το 1ο Gypsy Jazz Fest-Djangofest στην Ελλάδα, με αφορμή τη συμπλήρωση των εκατό χρόνων από τη γέννηση του Django Reinhardt.

Oι DIMINUITA συμμετείχαν στο Djangofest της Αθήνας για το 2010, 2011 και 2012 και 2013, καθώς και σ'αυτό της Θεσσαλονίκης το Μάιο του 2012 και του 2013.

Μουσικός Χαρακτήρας
Το σχήμα κινείται στο χώρο του ορχηστρικού swing.

Τον πρώτο λόγο έχει η αυτοσχεδιαστική ελευθερία των μουσικών τόσο χαρακτηριστική, ευδιάκριτη αλλά και τόσο απόλυτη σε όλες της μορφές της τζαζ.

Στόχος είναι μια δημιουργική επικοινωνία με μοναδικό μεσολαβητή την καθαρή μουσική έκφραση, χωρίς την παρέμβαση του λόγου ή την χρήση τεχνητών ηχητικών μέσων.

Καθαρός, φυσικός ήχος ακουστικών οργάνων και ελευθερία μουσικής έκφρασης, με τον αέρα του swing και αρμονικές αναφορές στο bebop, πρωτότυπες μελωδικές γραμμές, αλλά και ρυθμική ευελιξία.

Συνεργασίες & δισκογραφία
Από τον Νοέμβριο του ’08 και ως και 2010, το σχήμα συνεργάστηκε περιστασιακά με τον Ρουμάνο βιολιστή Damian Dudu. Βιολί επίσης έχει παίξει μαζί με το σχήμα κι ο Σέργιος Χρυσσοβιτσάνος Στη θέση του κοντραμπασίστα έχουν βρεθεί οι:Ανδρέας Μιχαλός, Κώστας Αρσένης, Κώστας Μαυρίδης και Κώστας Πατσιώτης.

Το 2009 οι DIMINUITA συμμετείχαν στο μουσικό σχήμα FOS, με το οποίο κυκλοφόρησε ο δίσκος “Europe your rope” από την Donna Luna Productions. Στον δίσκο αυτό ο Γ.Παπαδογιάννης υπογράφει 4 πρωτότυπα έργα και έχει την επιμέλεια, διασκευή κι ενορχήστρωση ολόκληρου του δίσκου.

Τον Μάιο του 2011 κυκλοφόρησε το πρώτο επίσημο cd του σχήματος με τίτλο “a-rhythmology”. Ο δίσκος περιλαμβάνει 8 πρωτότυπες συνθέσεις του Γιώργου Παπαδογιάννη και 2 διασκευές πάνω σε θέματα του J.S.Bach και του Μ.Ravel.

H επιμέλεια της ενορχήστρωσης και παραγωγής ανήκει στον Γ.Παπαδογιάννη.

Παρουσίαση του δίσκου αυτού έχει πραγματοποιηθεί από πολλούς ραδιοφωνικούς σταθμούς στην Ελλάδα (αναφέρονται ενδεικτικά, ΕΡΑ θεσσαλονίκης, ΕΡΑ 5 κ.αλ) καθώς και στο εξωτερικό (Καναδά, Γαλλία, Βέλγιο κ.αλ.), όπως επίσης και στον Ελληνικό τύπο (Δίφωνο, εφημερίδα Καθημερινή, περιοδικό Jazz και Τζαζ κ.αλ.)

Επίσης τον Ιούλιο του 2012 η συνθεση των diminuita “suite d’ete” « άνοιγε» το cd που συνόδευε το περιοδικό Τζαζ και jazz.

Το σχήμα από το 2012 συνεργάζεται περιστασιακά με τον Γερμανό βιολιστή Gregor Huebner. Καρπός αυτής της συνεργασίας είναι η ηχογράφηση της κοινής τους εμφάνισης σε διεθνές μουσικό φεστιβάλ στη Μάνη, τον Αύγουστο του 2013, που αναμένεται να κυκλοφορήσει μέχρι το τέλος του 2014.

Τα μέλη
Γιώργος Παπαδογιάννης κιθάρα
Έφη Σαράντη κιθάρα
Κώστας Πατσιώτης κοντραμπάσο

Επικοινωνία
Iστότοπος: www.diminuita.com
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Τηλέφωνα: 6976384903 και 2106659547(πρωινά 10.00-15.00) Έφη Σαράντη
Διευθυνση: Αμαλίας 3 19002 Παιανία.