To “Re:Think Project” σε συνεργασία με το Αγρόκτημα Φυσικής και Παραδοσιακής Καλλιέργειας Φοίφα

To “Re:Think Project” σε συνεργασία με το Αγρόκτημα Φυσικής και Παραδοσιακής Καλλιέργειας Φοίφα ανεβαίνουν το βουνό 22 και 23 Ιουλίου και στο πλαίσιο της πολυαγαπημένης Μουσικής Σύναξης παρουσιάζουν:

Εργαστήριο κομποστοποίησης και αναλυτικές οδηγίες στην πράξη για την σωστή κομποστοποίηση όλων των υπολειμμάτων μας στο πλαίσιο της ελεύθερης διαβίωσης στην φύση...

Re:think γλαστράκια με παραδοσιακούς σπόρους από Ανώνυμους Σποροφύλακες και το Αγρόκτημα Φοίφα καθώς επίσης και

Ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των σπόρων (νομοθεσία κτλ).Re:Think Project
“ΜΙΑ ΣΠΟΥΔΗ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ, ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ:

Τι θεωρούμε χρηστικό υλικό και τί άχρηστο;

Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε μέσα από ό,τι βρίσκουμε ”πεταμένο” μπροστά μας;

Πώς μπορούμε να βρούμε την κρυμμένη ομορφιά στα βιομηχανικά υλικά ή ευρύτερα στα άχρηστα υλικά γύρω μας;

Πώς μπορούμε να μεταμορφωθούμε από καταναλωτές σε δημιουργούς;

Πώς μπορούμε εν τέλει να ζούμε και να δημιουργούμε στη βάση της δικής μας ενέργειας, επιδιώκοντας αυτάρκεια στη ζωή μας;

Πώς μπορούμε να ζούμε σε συνδιαλλαγή με το φυσικό μας περιβάλλον;”

Το project RE:THINK είναι ένα καλλιτεχνικό εγχείρημα κοινωνικής και περιβαλλοντικής αφύπνισης για την πόλη της Καλαμάτας, το οποίο ξεκίνησε από την εικαστικό-εκπαιδευτικό-βιοκαλλιεργήτρια Μυρτώ Φοίφα και αγκαλιάστηκε από μια ομάδα ανθρώπων.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας ανήκει και η δημιουργία του καινοτόμου κοινωνικά και περιβαλλοντικά  δίκτυου συνοικιακής κομποστοποίησης στον Δήμο Καλαμάτας, το οποίο ήδη λειτουργεί και υλοποιείται από το RETHINK PROJECT  σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας, σε πιλοτική φάση.

Το Project Re:Think  περιλαμβάνει επίσης: δημιουργία χρηστικών αντικείμενων από άχρηστα υλικά, εργαστήρια δημιουργικής ανακύκλωσης και οικιακής/συνοικιακής κομποστοποίησης, εκθέσεις με ενεργούς καλλιτέχνες που είτε δημιουργούν έχοντας ως πρώτη ύλη  τα “άχρηστα” σκουπίδια μας, είτε το καλλιτεχνικό τους έργο έχει ως κεντρικό προβληματισμό την σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με το περιβάλλον του, δημόσιες δράσεις, αλλά και συνεργασίες καλλιτεχνών και πολιτών για την επανάχρηση και την ανακύκλωση.

Το Re:Think Project ξεκίνησε με αφορμή τα περιβαλλοντικά προβλήματα στην περιοχή μας (π.χ. χωματερή Μαραθόλακκας – Δυτική Παραλία), αλλά και ευρύτερα της ανεξέλεγκτης ρυπαντικής δραστηριότητας στην περιοχή μας.Το Αγρόκτημα Φυσικής και Παραδοσιακής Καλλιέργειας Φοίφα είναι ένας μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός, με έδρα την Καλαμάτα, και αποτελεί ένα σχολείο στη φύση, που αναπαράγει και εξελίσσει τον πολιτισμό της καλλιέργειας, την αεικαλλιέργεια και τη σποροφύλαξη.

Το Αγρόκτημα εδράζεται σε μέρος της έκτασης που αποτελούσε τον Γεωργικό Σταθμό Καλαμάτας στην περιοχή Γουλιμίδες. Συνεχίζει έτσι μια παράδοση και μια ανάγκη στην περιοχή, διατηρώντας, σε πείσμα των καιρών, ενα μικρό οικοσύστημα, ένα περιαστικό αγρόκτημα με πορτοκαλιές, μανταρινίες, ελιές, λεμονιές, πεύκα, καζουαρίνες, σεγκόϊες, ακακίες , λεύκες, πλατάνους, πεύκα, βότανα και άγρια χόρτα ,με λαχανόκηπο από παραδοσιακές ποικλλίες, με βοτανόκηπο με θεραπευτικά βότανα και άνθη, και μια θεματική γωνιά φυσικής κομποστοποίησης. Στο αγρόκτημα αυτό λειτουργεί και μια τράπεζα σπόρων από παραδοσιακές ποικιλλίες της περιοχής και όχι μόνο. Όσοι ενδιαφερόνται για την παραδοσιακή φυσική καλλιέργεια και επιθυμούν να γίνουν και αυτοι "σποροφύλακες" της βιοποικιλλότητάς μας, μπορούν να επισκεφτούν το αγρόκτημα και να προμηθευτούν μια μικρής ποσότητας ποικιλλίας σπόρων της περιοχής , να τους καλλιεργήσουν με αγάπη στον κήπο τους και να επιστρέψουν λίγο σπόρο πίσω. Οι ανταλλαγές σπόρων που οργανώνουμε γίνονται δωρεάν για όλους.

Η προσπάθεια που γίνεται με τα εκπαιδευτικά προγράμματα που λειτουργούμε είναι στην κατεύθυνση της συγκρότησης ενός σχολείου Φυσικής Εκπαίδευσης. Σκοπός μας είναι η κάλυψη της ανάγκης, που προκύπτει σήμερα, για επανεκμάθηση, επαναβίωση της φυσικής κατάστασης του ανθρώπου και αποκατάσταση της σχέσης του με τη φύση και την φυσική καλλιέργεια, μέσα από βιώματα και καθημερινές επαναλαμβανόμενες πρακτικές. Είναι μια προσπάθεια πρόσβασης σε αυτό που ονομάζεται ευρύτερα "συλλογική γνώση."

Η φυσική γεωργία στηρίζεται στην άμεση κατανόηση ότι πολιτισμός και γεωργία είναι ένα και το αυτό και ανατρέπει προκαταλήψεις και λογικές απλοποιήσεις του κόσμου για να μας δείξει τις ρίζες ενός υγιειούς και πλήρους τρόπου ζωής. Η φυσική γεωργία τόσο σαν μέθοδος αλλά και σαν αντίληψη στηρίζεται στην κατανόηση και τον σεβασμό της φυσικής παραγωγικής δραστηριότητας και αποτελεί ένα μια οδό προσιτή σε όλους.

Το Αγρόκτημα Φυσικής Καλλιέργειας Φοίφα είναι επισκέψιμο, διοργανώνει εργαστήρια για παιδά και μεγάλους, εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία, εκδηλώσεις και επιπλέον διαθέτει ένα πωλητήριο βιολογικών προιόντων, που παράγονται στο αγρόκτημα. Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις συνεργασιών με φορείς, σχολεία, συλλόγους αλλά και ευαισθητοποιημένους πολίτες, στα θέματα της φυσικής καλλιέργειας, της κομποστοποίησης και της διατήρησης σπόρων παραδοσιακών ποικιλιών.