Ο ρόλος του μουσικού ερμηνευτή στη ρεμπέτικη λαϊκή ορχήστρα

Το σεμινάριο στοχεύει στο να διαπραγματευτεί το ρόλο του ερμηνευτή-τραγουδιστή ως μουσικού ανάμεσα στους άλλους οργανοπαίχτες στο πλαίσιο της ρεμπέτικης, λαϊκής ορχήστρας.

• Ποια η δυναμική του τραγουδιστή ερμηνευτή σε σχέση με τους συμπαίκτες του, λοιπούς οργανοπαίκτες κάθε στιγμή της ερμηνείας;

• ποιες οι ενορχηστρωτικές δυνατότητες που προκύπτουν από τη δυναμική αυτής της σχέσης;

• ποια τα χαρακτηριστικά της και πώς έχει διαμορφωθεί στην πορεία του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, από την πρώτη δισκογραφική περίοδο των σμυρνιών συνθετών ως και τις τελευταίες γραμμοφωνικές ηχογραφήσεις της δεκαετίας του ’50;

Είναι οι τρεις θεωρητικοί άξονες πάνω στους οποίους θα μελετηθούν κομμάτια της γραμμοφωνικής περιόδου με σκοπό να ενορχηστρωθούν ξανά σ’ ένα σύνολο από οργανοπαίχτες και τραγουδιστές συμμετέχοντες.

Σημείωση

Το σεμινάριο είναι ανοικτό:

1. σε τραγουδιστές- ερμηνευτές που θέλουν να ασχοληθούν με τη μουσικότητα της ερμηνείας τους στο συγκεκριμένο μουσικό πλαίσιο.

2. σε οργανοπαίκτες-εκτελεστές κάποιου από τα όργανα της ρεμπέτικης-σμυρνέικης κομπανίας που θέλουν ν’ ασχοληθούν με την.. παραστατικότητα του παιξίματός τους.

3. σε οργανοπαίκτες-τραγουδιστές που ενδιαφέρονται να χτίσουν και να δουλέψουν το δισυπόστατο αυτό ρόλο (όσοι από τους τραγουδιστές γνωρίζουν και κάποιο όργανο καλό θα ήταν να το φέρουν).