Αρχείο 2011

Βιωματικό εργαστήριο για την τέχνη του ζωντανού θεάματος

Παναγιώτης Αθανασόπουλος

Βιωματικό εργαστήριο για την τέχνη του ζωντανού θεάματος.

“Πεζοπορία στο σώμα και στο πνεύμα”

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η απενοχοποίηση του πνεύματος από τα στερεότυπα "φυσικά" συστατικά της παραστάσως (περφόρμανς)..

Αποαγκύλωση τού ταλαίπωρου σώματος τού περφόρμερ, της φωνής του. Άσκησης και επαναφοράς του, δια μέσου του αυθόρμητου αλλά και γραπτού λόγου, στις έννοιες του υπαινιγμού, της ειρωνείας, της πολλαπλής σημασίας των λέξεων, της "ζωικής" αίσθησης του χώρου και του χρόνου, καλλιέργειας του γούστου και εξακοντισμό της παιδικής καταχωνιασμένης δεν ξέρω πού, φαντασίας του, μέσα αλλά και ενάντια στην μεταλλαγμένη λαϊκή πραγματικότητα που ζούμε...

Πιο συγκεκριμένα θέλω να ερευνήσουμε, να επανεπεξεργαστούμε πέρα από την ακαδημαϊκή γνωσιοθεωρία-μεθοδολογία, αλλά και πέρα από τις εθνικοαισθητικές παρακαταθήκες (που και αυτές πλέον έχουν το πανεπιστημιακό τους "άσυλο"), την φαντασμαγορική σημασία του ζωντανού θεάματος. Η "μέθοδός" μου ανήκει στις "θεραπευτικές", όχι δια επαγωγής, αλλά διά της βιωματικής (πόσο κουρελιασμένης έννοιας). Απαντά αποκλειστικά και μόνο στην ανησυχία, στα "φυσικά" εμπόδια (σοκ και φοβίες του ψυχισμού), αυτού που θέλει κάτι να επιδείξει, πηδώντας πάνω στο "σανίδι".

Θα γίνουν ασκήσεις :

Φωνητικής, σωματικής αντοχής, μέσω της επίκλησης της μηχανιστικής "μινιμαλιστικής" παιδικής συμπεριφοράς

Ψυχονοητικής συγκρότησης, μέσα από την γραφή κειμένων πεζών, πεζών-εμμέτρων, ποιημάτων οιουδήποτε ύφους.

Μικρές συζητήσεις, αναλύσεις - μία μίνι διαλεκτική περιπλάνηση στις σημασίες της κριτικής και της αμφισβήτησης.